top of page

WANDEL- EN Fietsroutes

Rondom Budel zijn enkele natuurgebieden gelegen. Ook heeft het dorp en haar omgeving een rijke culturele historie. Dit bied de mogelijkheid tot het maken van prachtige en afwisselende wandel- en fietstochten. 

Baronie van Cranendonck.jpg

Fietsroute Baronie Cranendonck - ca. 32 km

In de 19e eeuw lag ten zuiden van Valkenswaard tot ver in België een onmetelijke heidevlakte. Verspreid over de route zult u de resten daarvan zien, zoals de Baronie van Cranendonck, ten westen van Soerendonk. Met het Soerendonckse Goor vormt dit gebied een drassige laagte die een soort bekken vormt dat oostelijk begrensd wordt door dekzandruggen. 
 

Tip: Fiets deze route via de gratis ANWB Eropuit app. Zoek de route in de app via de filters. Onderweg zie je op het kaartje waar je bent, zo kun je niet verdwalen. (Start vanaf de camping bij routepaal 82) 

Wandeling de Doodendraad

Vlak bij de Achelse Kluis ligt de indrukwekkende reconstructie de Doodendraad.
Deze reconstructie geeft een uitstekende indruk van de impact van deze Duitse versperring tijdens WO I op de omgeving en haar bewoners. Langs deze reconstructie staan infoborden die de wandelaars extra info verstrekken. Bij De Doodendraad zijn er twee wandelroutes uitgewerkt. 
Een korte wandeling van 3,2 kilometer (ongever 40 minuten).
Voor de lange route van 8,8 kilometer (ongeveer 2uur 30 minuten).
Je herkent beide routes aan de plaatjes met een klaproos op. Starten kan bij de Achelse Kluis.

doodendraad.jpg
Poezie door Cranendonck.jpg

Poëzie door Cranendonck

Onder de titel ‘Poëzie door heel Cranendonck’ heeft VVV-Cranendonck verspreid over de gemeente Cranendonck een twintigtal zogenaamde gedichtentafels geplaatst. Op de tafel liggen drie aluminium boeken. In het opengeslagen boek zijn twee gedichten gefreesd: een van leden van Schrijverskring ‘Literatuurke’ uit Maarheeze en een van een leerling van groep 7 of 8 van de Cranendonckse basisscholen. 

Bij de VVV-Cranendonck is een beschreven fietsroute verkrijgbaar die langs alle 20 tafels leidt en vier verschillende wandelroutes die via de wandelknooppunten wandelroutes langs de diverse tafels vormen.

Wandelroute de Trappisten - ca. 7,5 km

Het is een heel avontuur door het gebied van het Leenderbos, verharde wegen wisselen af met zandpaden. Met een beetje geluk zie je de heideschapen nog grazen in het heidegebied. Zij zorgen er namelijk voor dat de heide intact blijft, hierdoor kunnen we met z'n alle blijven genieten van dit mooie gebied.

Het einde van de route is dezelfde als het begin, namelijk bij de Sint-Benedictusabdij (Achelse Kluis) in Hamont-Achel. Een ideale wandeling voor een beginnende stapper met een eerste ervaring achter de rug. Ook de gevorderde wandelaar of een natuurliefhebber komt hier zeker aan zijn trekken.

TRappistenroute.jpg
bottom of page